matroesjka van treklipje

Blikdingetjes

Afvaldingetjes sparen, vooral waar eigenlijk geen naam voor is, hoort natuurlijk bij Klikokunst.

 

blikdingetje
zo’n …eh…dingetje…

 

Kleine dingetjes hebben vaak één eigenschap gemeen – of het nou om kraaltjes, kabouters, konijnekeutels of blikdingetjes gaat – de kracht van veel!

blikdingetjes
veel…
treklipjestas
heel-veel-treklipjes-tas van escamastudio.com

Op een moment had ik er toch wel dertig en wilde ik wel eens weten wat de mogelijkheden zijn van  die blik-opentrek-ringetjes.
Hindernis: hoe noem je dat?
Goed nederlands blijkt ‘treklipje’ of ‘bliklipje’. In het Engels is het ‘soda can tab’,  wat je als rechtgesnaaide Nederlander dan uiteraard terug vertaalt als ‘water met bubbeltjes kan tapdansen’. Whoehaaa!!!

Een mooie verzameling van treklipkunst vond ik op deze site, een mooi overzicht waar weinig aan toe te voegen valt. Weinig, maar niet niets.

Monique van Nieuwamerongen verdient aandacht: zij heeft zich in het kader van een 365 dagen project verbonden om iedere dag iets te doen met een treklipje, en dit deelt ze in verschillende blogs en een etsy-shop met de prachtig gevonden naam Tabsolute. Respect! Zij probeert hier soms ‘de kracht van veel’ te overstijgen, met succes. Dit engeltje heeft mijn hart gestolen.

treklipengeltje
dat aureooltje doet t ‘m

Omdat ik nog niet verder gekomen was met sparen dan een stuk of dertig, kon ik niet anders dan die kracht van veel ook te negeren, en met behulp van polymeerklei ontstonden grappige hangertjes.

matroesjka van treklipje
lief toch?

Dan als laatste nog een linkje naar een kritisch artikel over de waarde van een treklipje. Blijkbaar zijn er ook inzamelingsprojecten voor goede doelen gaande, alhoewel niet in Nederland voor zover ik heb kunnen vinden.
Wel is er een hyvespagina voor verzamelaars met grappige foto’s van ouderwetse treklipjes, die heb ik lang niet gezien!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *