kantjes en bandjes

Brandbandjes

Alhoewel ik natuurlijk veel van mijn fröbelmaterialen uit de kliko red, betaal ik soms ook voor materialen, voornamelijk bij kringloopwinkels of rommelmarkten.

Een flink aantal jaar geleden bezocht ik de handwerkmarkt bij de Emmaus. Mijn oog viel op dozen vol met lintjes, bandjes en kantjes, en direct zong “hebbe, hebbe, alles hebbe!” door mijn hoofd. Maar 1 euro per kartonnetje, dat vond ik tóch veel.

Ik raakte aan de praat met de een van de medewerkers, en vertelde dat ik wel interesse had in ALLE kantjes, bandjes en lintjes. “Dan moet u maar even met mijn baas praten” was het commentaar. Die was natuurlijk niet aanwezig, maar ik kreeg een telefoonnummer.

De volgende dag was de deal snel beklonken, Emmaus wilde een alleszins redelijke prijs, en ik kreeg er ook een doos vol ritsen én het verhaal van herkomst als bonus bij.

De materialen bleken afkomstig van een marktkoopman, die brand had gehad. De brand was meer dan hij nog hebben kon, de arme man was op leeftijd en gaf er de brui aan. De partij was door de waterschade niet meer te verkopen en belandde bij de Emmaus. Ik had te doen met de man.

Als een kind zo blij speelde ik met mijn lintjes, bandjes en kantjes. Ik versierde er kleding en potjes mee en maakte er sieraden van. Tijdens een opruimwoede verplaatsten de dozen naar een loods. Het noodlot sloeg toe: een brand in de loods. De bandjes en lintjes werden wéér slachtoffer van een brand. Dit keer gelukkig niet van nog meer waterschade, maar wel van neergeslagen roet.

Overhaast kregen we een nieuwe opslagplek en de bandjes en lintjes verhuisden -na flink afgestoft te zijn- mee naar het oude fabriekspand. Een half jaar later kregen we een telefoontje. Brand. Ook daar.

Deze brand bleek gelukkig in een heel ander deel van het gebouw, en de kantjes, bandjes en lintjes leden niet meer pijn dan ze al hadden. Maar ik kon ze er niet meer achterlaten.

Alle bandjes weer in huis, maakt dat ik er graag weer mee speel. ‘Het verhaal achter het materiaal’, geven de bandjes iets bijzonders.  Ik ben wel heel blij dat ik niet een achterdochtig of bijgelovig mens ben, en al helemaal nergens een samenzwering in zie.

Ze zouden toch eens spontaan ontbranden in huis…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *